Over Vlaanderen Fietsland

Wie zijn we?

Sven NijsVlaanderen Fietsland werd in 2005 opgericht door Sven Nijs. Neen, niet de bekende ex-veldrijder natuurlijk. Verder dan dezelfde naam en 'branche' reikt de vergelijking niet. Als recreatieve fietser vond ik het digitale aanbod aan fietstochten in Vlaanderen eerder beperkt in die tijd. Daar doen we wat aan dacht ik als 19-jarige student: laat ons elke fietsroute die we rijden online publiceren zodat andere fietsers kunnen mee genieten. Vlaanderen Fietsland was geboren.

Meer en meer bezoekers vonden de weg naar de nieuwe website. 200 tot 300 bezoekers per maand, het was een mijlpaal in die tijd. Samen met het groeiende succes van het fietstoerisme in het algemeen evolueerde Vlaanderen Fietsland mee: bezoekersaantallen schoten (schieten) jaar na jaar de hoogte in. Anno 2015 mag Vlaanderen Fietsland op meer dan 800.000 bezoekers per jaar rekenen. In 2011 ontwikkelde ik een online fietsrouteplanner met daarin alle fietsknooppunten in Vlaanderen. Bezoekers konden niet enkel meer suggestieroutes vinden op de website maar ook zelf routes plannen hoe ver en langs waar men maar wilt. Kort hierop werd ook wandelknooppunt.be ontwikkeld, de eerste digitale routeplanner langs wandelknooppunten.

De IT-sector staat natuurlijk niet stil, en in 2013 lanceerde ik een Android-app. Fietsers hadden nu ook de mogelijkheid om via hun mobieltje routes te plannen. Een succes, in 2015 gebruiken al meer dan 20.000 mensen onze Android-app. Het Vlaanderen Fietsland concept spreekt aan: toeristische overheden vanuit de Oostkantons en Nederland vragen me om ook voor hen een digitale routeplanner te ontwikkelen. Gevolg: via wandelen123.nl en go.eastbelgium.com kan je ook in Nederland en de Hoge Venen routes uitstippelen via hetzelfde concept.

Stilzitten is geen optie: in maart 2016 ging een volledig nieuwe versie van de website en Android-app online. Gebruiksvriendelijkheid en een groter aanbod (in de routeplanner werd aansluiting gemaakt met fietsnetwerk Wallonie-Picarde en een stukje Zeeland) waren de 2 grote verbeteringen. En hier zal het niet stoppen: het project Vlaanderen Fietsland zal verder uitgebouwd worden de komende jaren om fietsers die Vlaanderen willen ontdekken van dienst te blijven.

Veel fiets- en surfplezier!